Diensten beluisteren

Het Van-Vulpen orgel10

Zoals in veel kerken staat hier ook een pijporgel, in 1979 gebouwd door de bekende orgelmakers van Vulpen uit Utrecht. Vanaf de 15e eeuw heeft Utrecht altijd al toonaangevende orgelmakers binnen zijn muren gehad. Van Vulpen heeft ook in Ureterp een schitterend instrument neergezet met een klankkleur die sterk verwant is aan die uit de 17e eeuw. Een “oude“ klank dus. De klankontwikkeling van een orgel wordt bepaald door de keuze van materialen en de ruimte waarin het komt te staan. Tenslotte is het de intonateur die bepaalt hoe elke pijp van groot tot klein (956 in totaal) in deze specifieke ruimte zal gaan klinken.

In Ureterp is dit alles bijzonder goed geslaagd. (Mede door het klassieke ronde plafond). Het instrument is zeer geschikt voor de begeleiding van de samenzang en niet minder voor het concertante spel. Met de veertien stemmen (registers) zijn oneindig veel en mooie combinaties te maken. Voor de liefhebbers en kenners moet ook nog worden vermeld dat het orgel is gestemd in een Werckmeisterstemming, ook stammend uit de 17e eeuw. Dit betekent dat de klank vaak veel mooier is dan in de later gebruikte gelijkzwevende stemming.

Vanaf maart 1979 hebben al tientallen internationaal bekende organisten uit binnen- en buitenland het orgel bezocht en bespeeld tijdens concerten. In 1982 kwam o.a. een groep Zwitserse organisten en liefhebbers om een representatief nieuwbouworgel in Nederland te horen. Zo nu en dan worden er concerten gehouden waarbij het orgel letterlijk wordt gedemonstreerd. Deze concerten zullen ook op de web-site te vinden zijn. In de afgelopen 22 jaar zijn er honderden bezoekers u voorgegaan en hebben genoten. U bent van harte welkom.

 Voor de liefhebbers de dispositie van het orgel.

Hoofdwerk: Prestant 8 voet   Nevenwerk: Gedekt 8 voet
  Holpijp 8 voet     Roerfluit 4 voet
  Octaaf 4 voet     Fluit 2 voet
  Quint 3 voet     Sesquialter 2 sterk
  Octaaf 2 voet     Dulciaan 8 voet
  Mixtuur 4 sterk
  Trompet 8 voet
Stemming: Werckmeister 3     Pedaal: Bourdon 16 voet
2 voor het pedaalPrestant8 voet(transmissie hoofdwerk)
  Schuifkoppel manuaal       Fagot 16 voet

Tot slot kunt u muziek van dit orgel downloaden en beluisteren. Hiervoor heeft u Winamp o.i.d. nodig.
Nun danket aller Gott
Liebster Jesu, wir Sind hier